PODPIS EVROPSKE LISTINE

EUROPEAN ROAD SAFETY CHARTER
PLAKAT - VARNOST V CESTNEM PROMETU
ZGIBANKA - VARNOST V CESTNEM PROMETU

Na povabilo Radia Dur je Zveza paraplegikov Slovenije sodelovala v projektu »Tudi naši otroci so na cesti«.

Plakat, ki opozarja na nepravilno parkiranje neinvalidnih voznikovV Športni dvorani v Medvodah je 30. septembra 2009 potekala prireditev o varnosti v cestnem prometu, namenjena pa je bila osnovnošolcem. S prireditvijo, kjer je bilo 150 osnovnošolcev, smo mlade želeli opozoriti predvsem na nevarnosti, ki na njih prežijo v cestnem prometu. V sklopu programa Zveze paraplegikov je Barbara Slaček predstavila projekt »Najboljši voznik, varen in varčen« in »Rezervirano za rumeno«.
Miran Stanovnik - puščavski lisjakOsrednji gost in govornik na prireditvi je bil motorist Miran Stanovnik (puščavski lisjak), ki je predvsem Inštruktor varne vožnje. V svoji predstavitvi je mlade najprej na kratko seznanil o dogodivščinah na Rally-ju Paris-Dakar, kjer je v Združenih arabskih emiratih v nesreči utrpel kar težke poškodbe. V nadaljevanju je govoril o varni vožnji s kolesi in skuterji, o pravilnem razvrščanju v cestni promet, kulturi voznikov in o uporabi rutic, čelad, ščitnikov in drugi varnostni opremi.
Učenci na prireditviZa popestritev dogodka so poskrbeli naši člani s prezentacijo košarke na vozičkih, v kateri so se kasneje pomerili tudi učenci. Predstavili so tudi pravila in vozičke ter s svojim nastopom opozorili na posledice prometnih nesreč. Z našimi fanti je košarko odigral tudi Miran in moramo priznati da mu je šlo odlično. Prvošolčkom smo razdelili slikanice o Levu Rogiju, ves čas prireditve pa je učence s petjem zabaval Dadi Daz.

ŠOLA VARNE VOŽNJE
Center varne vožnje VranskoZa voznike društvenih kombijev smo 25. junija 2010 pripravili preizkus znanja pravil cestnega prometa. Projekt je izvedel Center varne vožnje Vransko pod vodstvom inštruktorja varne vožnje Braneta Legana, potekal pa je v sklopu projekta »Najboljši voznik, varen in varčen.« Po predavanju, kjer so dobili ustrezne napotke, so vozniki s kombiji svoje vozniške sposobnosti preizkusili tudi na poligonu. Kar s precej pastmi so se srečali, ki so jih varno premagali in dobili dragocene izkušnje kako v takih primerih ravnati pri vsakdanjih vožnjah. Vsi so dobili tudi diplomo o opravljenem osnovnem tečaju varne vožnje za osebni avtomobil.

NAJBOLJŠI VOZNIK, VAREN IN VARČEN
Varno pripeti vozički v avtobusuProjekt »Najboljši voznik, varen in varčen,« je s sklepom št. 43001-148/2009/1 (9.6.2009) na podlagi javnega razpisa o sofinanciranju preventivnih programov varnosti cestnega prometa v letu 2009, sofinanciran s strani Ministrstva za promet- Direkcija RS za ceste.
Namen in cilji projekta:
- uresničevanje ciljev Evropske listine o varnosti v cestnem prometu;
- uresničevanje ciljev Nacionalnega programa varnosti cestnega prometa;
- kot civilna družba pomagati državnim organov pri njihovih prizadevanjih za boljšo varnost na naših cestah;
- zagotoviti delovno skupino, ki bo sodelovala z državnimi organi pri pripravi ustreznih avtomobilov, ki se nanašajo na varnost cestnega prometa;
Sodobna ročica za ročno upravljanje- vplivati na zavest voznikov;
- zmanjšati število težko telesno poškodovanih v prometnih nesrečah;
- usposobiti voznike kombiniranih vozil, voznike ATV motorjev in voznike invalide za varno in varčno vožnjo;
- preko Zvezinih informacijskih sredstev ozaveščati člane o varčni vožnji;
- povezovanje s sorodnimi organizacijami, ki strmijo k enakim ciljem;
- sodelovanje z avtošolami pri pripravi potenicalnih voznikov na vozniški izpit.
 ozaveščenost javnosti o posledicah prometnih nesreč;
- izboljšanje kulture voznikov - parkiranje na parkirnih mestih za voznike invalide;
Na rally-ju v Murski Soboti- zmanjšanje priliva članstva;
- zmanjšanje škodljivih emisij v ozračju;
- prepoznavnost projekta “Najboljši voznik – varen in varčen”.
Naloge, ki jih izvajamo v sklopu projekta
Zveza paraplegikov Slovenije je krovna organizacija, ki pod svojim okriljem združuje devet lokalnih društev. Projekt, ki smo ga poimenovali ”Najboljši voznik – varen in varčen” izvajamo na nacionalni ravni s pomočjo svojih društev in tako poskrbimo, da se dotaknemo vseh državljanov.