Še vedno vozim – vendar ne hodim

o_vozim

Naše zgodbeVisoko število poškodovancev v prometnih nesrečah v Sloveniji, ki smo zaradi hude telesne poškodbe – poškodbe hrbtenjače – priklenjeni na invalidski voziček, nas je spodbudilo k ideji o gibanju »Še vedno vozim – vendar ne hodim.« Gibanje uspešno deluje že od septembra 2008.
Zasnovali smo ga z namenom dviga zavesti posameznikov – še posebej mladih – o varnosti v cestnem prometu, ter se začeli zavzemati, da naše zgodbe ne bi postale tudi njihove! Zato smo v letu 2009 sestavili nacionalni program aktivnega pristopa k reševanju problema slabe kulture vožnje ter razvili edinstven in inovativen pristop predavanj po principu »peer-to-peer«.

Naša vizija je ustvarjati vrednoto varne vožnje skozi spreminjanje src, da jutri ne bo več hudo telesno poškodovanih in smrtnih žrtev na naših cestah.

Med mladimi v RadovljiciNaše osnovno poslanstvo pa temelji na inovativnem, neformalnem izobraževanju, kjer mladostniki iz drugega zornega kota – osebno izkušnjo poškodovancev v prometnih nesrečah – spoznajo prometno varnost in pomen upoštevanja cestnoprometnih predpisov.
Člani gibanja »Še vedno vozim – vendar ne hodim« želimo aktivno sodelovati v varnosti v cestnem prometu in povečati vedenje o posledicah prometnih nesreč.
Zadali smo si, da bomo v obdobju do 2015 dosegli celotno generacijo mladostnikov na leto – da bo približno 17.000 mladih na leto slišalo naše zgodbe.
Primarno se usmerjamo na rizično skupino mladih med 15. in 22. letom starosti, ki z opravljanjem vozniškega izpita za motor in avto najbolj aktivno vstopajo v promet.Strokovno predavanje o varni vožnji - inštruktor Vojko Safran Našo usmeritev k tej ciljni skupini je določilo pomanjkanje vsebin s področja prometne varnosti v tem obdobju. Z zagotavljanjem inovativnega, neformalnega pristopa mladi-mladim, pa učinkovito vplivamo na njihovo spoznavanje prometne varnosti iz drugega zornega kota.
Sekundarna ciljna skupina smo invalidi, ponesrečenci v prometnih nesrečah, ki svoje zgodbe prenašamo naprej. Sodelovanje v gibanju nam omogoča psihosocialno rehabilitacijo, osebnostni razvoj skozi Akademijo »Še vedno vozim« ter druženje in izmenjevanje osebnih izkušenj.
Vpeti smo v številna sodelovanja z lokalno, regionalno in nacionalno skupnostjo, kjer poleg našega osnovnega delovanja – inovativnih izobraževanj o varnosti v cestnem prometu – sodelujemo tudi na različnih prireditvah in dogodkih. Pri ozaveščanju mladih tudi odgovorni za prometno varnost
Do sedaj (2013) smo izobrazili več kot 18.000 mladih po vsej Sloveniji ter obiskali več kot 90 osnovnih, srednjih šol in fakultet. Dosedanje izkušnje in evalvacija naših predavanj so pokazali ustreznost tovrstnega pristopa in odlično sprejetost tako med dijaki – slušatelji, kot šolskim osebjem – organizatorji.
Smo ponosni nominiranec The Ecxellence in Road Safety Awards, s strani European Road Safety Charter v letu 2010. Naše poslanstvo in prizadevanja je stroga žirija Evropske komisije spoznala za pozitivna in ena ključnih, ki pomembno prispevajo k zavedanju pomena prometne varnosti med mladimi. V letu 2011 smo organizirali 1. mednarodno strokovno konferenco - ProRoad Safety 2011 v Sloveniji z naslovom »Vloga in pomen diseminacije znanj za zagotavljanje varnosti v cestnem prometu«.David Razboršek - "Gibanje - Še vedno vozim - vendar ne hodim" Nastala je z namenom razširjanja in izmenjave znanj na področju varnosti v cestnem prometu. S konferenco smo dosegli različne javnosti, ki sodelujejo pri osveščanju in refleksiji na politiko o varnosti v cestnem prometu, ter tako vplivali na prihodnje politike EU. Prav tako smo bili finalisti Slovenske nagrade za družbeno odgovornost Horus 2011. Naša nesebična prizadevanja, da bi s pomočjo lastnih izkušenj spremenili srca mladih in povečali njihovo zadevanje o pomenu upoštevanja cestnoprometnih predpisov, so žirijo prepričala in nas uvrstila med finaliste.
Preizkus spretnostne vožnjeOrganiziramo in sodelujemo na različnih dogodkih in strokovnih srečanjih, kot so trening varne vožnje za paraplegike, razprava »Ustvarimo vrednoto varne vožnje skozi vseživljenjsko učenje«, sodelovanje s Študentskim svetom Univerze v Mariboru in drugo. V letu 2011 smo zasnovali Akademijo »Še vedno vozim«. S sistematičnim izobraževanjem naših članov v Akademiji »Še vedno vozim« smo s pomočjo strokovnjakov nadgradili znanje obstoječih predavateljev, izobrazili nove in osvežili ter strokovno dodelali obstoječa predavanja in delavnice. S predavanji želimo v prihodnje ozavestiti čim več mladih.

Več informacij lahko najdete na naši spletni strani www.vozim.si.