Sabljanje

Merjenje razdalje med sabljačemaKorenine sabljanja segajo v starodavne tradicije mečevanje. Skozi čas je služilo preživetju v različnih vojnah, za zabavo visoke družbe, pojavljalo se je kot element vzgoje ter se skozi stoletja preoblikovalo v moderen olimpijski šport s svojo opremo, pravili in sistemom tekmovanj.  Sabljanje kot ga poznamo danes izvira iz 19. stoletja, kot neposredno nadaljevanje francoske šole iz 18. stoletja, na katerega pa sta vplivali tudi italijanska in španska šola. Osnova modernega sabljanja ostaja viteško vedenje do nasprotnika in poštena igra.

TekmovanjeSabljanje na vozičkih se je prvič pojavilo na Stoke Mandevillskih igrah v letu 1954. Pionir na področju invalidskega športa Ludwig Guttmann, ki je bil tudi sam sabljač, je takoj prepoznal potencial športa na invalidskih vozičkih. Že naslednje leto se je na igrah pojavilo sabljanje s sabljo, nato pa so dodali še ženski floret. Sabljanje na vozičku je na sporedu paraolimpijskih iger že od začetka prvih iger v Rimu leta 1960. Tekmovanja potekajo v vseh treh orožjih (floret, meč, sablja), v moški in ženski konkurenci.

Predstavitev sabljanja in tekmovanjeV letu 2016 je v Sloveniji potekalo tudi prvo državno prvenstvo v sabljanju na vozičkih. Prvi prvak je postal Gregor Škrlj. Posebnost sabljanja je ta, da sabljači ves čas sedijo na pritrjenih vozičkih. Okvirji, na katerih so pritrjeni vozički pa dovoljujejo spreminjanje razdalje glede na dolžino rok obeh sabljačev. Sabljači tekmujejo v skupinah 1A, 1B, 2, 3, in 4 glede na višino poškodbe in rezultate šestih funkcionalnih testov.

Predstavitev sabljanja v URI-SočaSabljanje je odlična vaja za izboljšanje fizičnih sposobnosti, kot so: gibljivost, fine motorične sposobnosti in ravnotežje. Tempo sabljanja v vozičkih je hiter in intenziven. Sabljači se morajo s svojim telesom nagibati naprej in nazaj, da se izognejo zadetkom ali pa da dosežejo hiter zadetek nasprotniku. Na ta način omogočijo dovolj aerobne vadbe za izboljšanje kardiovaskularnega sistema ter anaerobične vadbe za povečanje mišične moči v rokah in telesu. Tehnično gibanje roke spodbuja finomotoriko roke z koordinacijo med roko in očesom.

Praktični preizkus v URI-SočaSabljanje je prav tako izredno orodje za miselno vadbo. Velikokrat se ga imenuje tudi igra fizičnega šaha. Vsaka borba je mešanica strategije in sposobnosti. Odločilni faktor pri sabljanju je sposobnost nekonvencionalnega razmišljanja in iskanja rešitev v hitro spreminjajočih se situacijah. Zahteva močno povezavo med umom in telesom, kjer um vedno išče naslednje možnost premikanja. Vsaka borba med dvema sabljačema je predstava med vzrokom in učinkom. Odločitve morajo biti sprejete hitro in s ciljem pretentati nasprotnika. Sabljanje absolutno povečuje fokus in koncentracijo, kot tudi moč opazovanja. Razvija samozavest in disciplino. Um je nenehno na delu in gradi svoje odločitve ter s tem veščino.

Predstavitev sabljanja si je ogledalo veliko pacientovRaziskave so v številnih študijah pokazale, da ljudje s poškodbo hrbtenjač ali drugimi pogoji, ki omejujejo gibanje, pridobivajo na emocionalni komponenti preko vadbe, rekreacije in sodelovanjem v športu. Sabljanje uči posameznika kontrolirati svoje emocije, dviguje samozaupanje ter spodbuja zdravo mero rivalstva in tekmovalnosti. Je zelo kreativen šport, ki omogoča razvoj osebnosti.

< nazaj na prejšnjo vsebino