Boccia

Boccia - paraolimpijski šport za najtežje gibalno ovirane športnikeBoccia je paraolimpijski šport, ki je namenjen predvsem tetraplegikom. Boccia je nekakšna različica balinanja, pri katerem mora tekmovalec svoje boccie čim bolj približati balinčku, ki se od ostalih žog razlikuje po barvi. Primeren prostor za igranje je dvorana, igrišče pa mora biti dolgo 12 in široko 6 metrov. Za igro se uporabljajo usnjene žoge (boccie) različnih barv. Polnjene s posebnim peskom in so nekoliko lažje od običajnih. V boccii tekmujemo tudi v SlovenijiPrilagojene so umetni podlagi igrišča in športu težje gibalno oviranih športnikov invalidov. Tekmovalci nastopajo v štirih različnih klasifikacijah - BC1, BC2, BC3 in BC4. Na mednarodnih tekmovanjih športniki lahko tekmujejo posamično vsak v svoji klasifikaciji, lahko pa tudi v parih ali ekipah s po tremi igralci. Sorazmerno z načinom tekmovanja pa ima vsak igralec na voljo tudi določeno število bocc. V posamičnih konkurencah šest rdečih ali modrih žog, ko tekmuje v parih tri, v ekipah pa seveda le dve. Najtežje gibalno ovirani tetraplegiki pri metu in usmerjanju žoge uporabljajo pripomoček, podoben toboganu.

< nazaj na prejšnjo vsebino