Curling

CURLING - NAŠA NOVA ŠPORTNA PANOGA

Curling igrajo tudi vozičkarjiZgodovinski dan za slovenski curling je 5. marec 2010, ko je skupina navdušencev včlanjenih v Curling klub Ljubljana in Curling klub Zalog ustanovila Curling zvezo Slovenije (CZS) in se včlanila v Svetovno curling zvezo. Zgodovinski dan za Zvezo paraplegikov Slovenije pa je 15. marec 2011, ko je bil vržen prvi »kamen« z invalidskega vozička.
Novo športno panogo smo poimenovali Para-curling, največ zanimanja zanjo pa so pokazali športniki Društva paraplegikov ljubljanske pokrajine. Ljubitelji te zanimive kolektivne igre na ledeni plošči trenirajo na Drsališču Zalog, kjer so ob koncu leta 2011 že dokaj uspešno odigrali prve tekme. Pravijo, da je curling šport v katerega se zaljubiš na prvi pogled. Mogoče bodo v prihodnosti nastopili celo na paraolimpijskih igrah, saj je curling od paraolimpijskih iger v 2006 Torinu naprej, sestavni del teh iger.
V ekipi igrajo tudi ženskeIGRIŠČE
Igrišče za curling, imenovano rink, je 44,5 m dolga ter 4,318 m široka in popolnoma vodoravna ledena ploskev. Izrednega pomena pri pripravi ledu je tako imenovani pebble. To je poškropljena razpršena voda, ki zamrzne takoj ob stiku z ledom. Ta pebble omogoča kamnom hitrejše drsenje. Na vsaki strani igralne površine je narisana tarča - house (hiša) z radijem 1,88 m. Sredina hiše imenovana tee je določena kot presečišče center line, ki razpolavlja igrišče v longitudinalni smeri, in tee line, postavljena 4,9 m od roba igrišča. Obroči v tarči so določeni z radijem 1,22; 2,44 in 3,66 m, in si sledijo po modri, beli in rdeči barvi. Blizu roba igrišča so postavljene hacks, ki služijo kot odrivna točka ob izvajanju meta.
Ekipa že uspešno nastopaKAMNI
Kamen (stone) je zaokrožen kamen iz škotskega granita (premer 30 cm, višina 11,4 cm) teže ca. 20kg. Na zgornji strani je pritrjen ročaj, medtem, ko je dno vbočeno. Drsalna površina je torej kolobar med radijema 6 mm in 12 mm.
IGRA
Curling igrata dve moštvi s po štirimi predstavniki. Igralci so določeni po vrstnem redu izvajanja metov: prvi ali lead, drugi second, tretji third ter skip, ki meče kot zadnji in je tudi kapetan ekipe. Tekma je sestavljena iz desetih end-ov (rok, rund). ob vsakem end-u vsak igralec izmenično meče po dvakrat.
Medtem ko so prvi trije igralci zadolženi z metanjem in pometanjem sweepping, skip ostaja v hiši, od koder nadzoruje metalne strategije. Ko pa je on na vrsti za met, ga nadomešča tretji.
Igralec si ob metu pomaga s hack-om od katerega se odrine in oddrsi proti črti hog. Igralec mora kamen izpustiti pred to črto. Če kamen ne doseže predzadnje črte ali preseže zadnjo črto, je odstranjen iz igre.
Cilj igre je izbiti nasprotnikove kamne in lastne postaviti čim bližje tee-ju.
Navodila trenerjaIgralci ki opravljajo sweepping poskušajo usmeriti kamen v smer, ki jo je določil kapetan. To počnejo s tako imenovanim pometanjem (sweeping), tako da povzročajo trenje. Led se začne topiti, kar olajša drsenje kamna.
Ko je vsaka ekipa izvedla po osem metov se določijo točke. Ekipa s stone-on najbližjim sredini tee-ju prejme toliko točk, kolikor kamnov ima bližjih sredini kot je najbližji nasprotnikov kamen. Ekipa, ki ne doseže točk v end-u ima v naslednjem pravico do zadnjega meta - hammer.
Korenine curlinga segajo na ŠkotskoCurling izhaja iz Škotske, njegove prve omembe pa zasledimo v XVI. stoletju. Vendar je zelo verjetno, da je veliko starejši in da so ga igrali po celotni severni Evropi. Curling je moštveni šport podoben balinanju s to razliko, da ga igramo na ledu s težkimi nabrušenimi kamni imenovanimi stones. Curling je najbolj razširjen v Veliki Britaniji, Skandinaviji, ZDA in Kanadi kjer imajo tudi največ igralcev. Svetovna curling zveza ima sedež v Perthu na Škotskem.
Curling je postal olimpijski šport leta 1924 na zimskih olimpijskih igrah v Chamonix-ju in je ostal olimpijska disciplina do leta 1932. Potem je bil do leta 1998 v Naganu več kot 50 let odsoten.

< nazaj na prejšnjo vsebino