USTANOVITEV ČEBELARSKE SEKCIJE

Kdor ima rad čebele, zanj ni ovir!
Ustanovitev Čebelarske sekcije V Kulturnem centru Semič je 12. marca 2017 pod pokroviteljstvom Zveze paraplegikov Slovenije in Čebelarskega društva Semič potekalo prvo srečanje čebelarjev na vozičkih, na njem pa ustanovljena Čebelarska sekcija invalidov na vozičkih in drugih invalidov. 16 tedanjih in bodočih čebelarjev je za prvega predsednika sekcije izvolilo čebelarja paraplegika Prvi predsednik Čebelarske sekcije Ljubo JanežičLjuba Janežiča iz DP Prekmurja in Prlekije, za častnega predsednika pa pobudnika združevanja čebelarjev na invalidskih vozičkih, Andreja Severja iz Metlike.
Podpis listineDan prej, 11. marca 2017 so v Celju na novinarski konferenci ApiSlovenija -  predsednik mednarodne organizacije Apimondie Philip McCabe, predsednik Čebelarske zveze Boštjan Noč, predsednik Zveze paraplegikov Slovenije Dane Kastelic, predsednik Čebelarskega društva Semič Bojan Pavlin in Listina zavezujepobudnik Andrej Sever, slovesno podpisali Listino o zavezi vključevanja invalidov v delo s čebelami. S tem se je začelo organizirano mednarodno sodelovanje in vključevanje različnih invalidov v čebelarske vrste. Predvsem težje gibalno oviranih invalidov na invalidskih vozičkih.
Philip McCabe, Jadranka Luketa in Andrej SeverPomen in vlogo združevanja čebelarjev na invalidskih vozičkih je na srečanju čebelarjev predstavil iniciator in dolgoletni čebelar ing. Andrej Sever. Svoj pogled in praktične izkušnjami čebelarjenja na invalidskem vozičku je predstavila invalidna čebelarka iz Zagreba mr.sc. Jadranka Luketa, ing. Pavel Zdešar pa je prikazal svoj izredno praktični in funkcionalni panj z odlično izolacijo.
Ing. Pavel Zdešar - predstavitev panjaOb ustanovitvi sekcije so čebelarje nagovorili: prvi svetovni čebelar - predsednik Apimondie Philip McCabe, podpredsednik Državnega zbora Primož Hainz, državna sekretarka MKGP mag. Tanja Strniša, varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, evropski poslanec Lojze Peterle, podpredsednik Čebelarske zveze Aleš Rodman, predsednik Zveze paraplegikov Slovenije Dane Kastelic, Podpredsednik Državnega zbora Primož Hainz (levo)predsednik Čebelarskega društva Semič Bojan Pavlin in županja Občine Semič Polona Kambič. Ustanovitev sekcije so pozdravili tudi čebelarji Unsko sanskega kantona, Republike srbske in Hrvaško apiterapijsko društvo.
Srečanje je s čebelarsko himno in belokranjskimi plesi popestrila in obogatila tamburaška skupina Carmen Cord, navdušil pa je tudi odlični mladi harmonikar Luka Kambič.