Aktiv mladih

VKLJUČEVANJE MLADIH V DRUŽBENE TOKOVE

Mladi na sestankuPred desetletji si je večina paraplegikov in tetraplegikov hrbtenjačo poškodovala v mladih letih. Najbolj pogosti vzroki so bili skoki v vodo, padci z zmajem, prometne nesreče z motorji in padci z dreves. Zdaj so v ospredju prometne nesreče z avtomobili in bolezni hrbtenjače z operativnimi posegi. Do tovrstnih poškodb pa pride v različnih starostnih obdobjih in niso pogojene z mladostjo. Toda še vedno si hrbtenjačo tako ali drugače poškoduje veliko mladostnikov. In ta usodna poškodba vsakega izmed njih prisili, da sprejme povsem novo in na glavo obrnjeno življenje. Kar naenkrat jim ni več dostopna cela vrsta povsem vsakdanjih stvari.
Mladi na izletuPo medicinski rehabilitaciji, kjer se človek počuti varnega, se je treba vrniti v domače (največkrat arhitekturno neurejeno) okolje in se ponovno vključiti v normalne družbene tokove. Vendar to ni enostavno. Poleg arhitekturnih se pojavijo še težje ovire. To so: predsodki, kompleks manjvrednosti, pomanjkanje samozavesti in še vedno ne povsem ozaveščena družba. Za nameček jih spremlja še inkontinenca in druge zdravstvene težave, ki so posledica spinalne poškodbe.
Mladi se radi ukvarjajo s športomZ vsemi temi težavami se morajo po hudi začetni travmi na začetku nove življenjske poti spopasti mladi paraplegiki in tetraplegiki. Po odpustu iz rehabilitacijske ustanove so fizično dobro rehabilitirani, toda psihična rehabilitacija je težja in daljša. Nekateri novo obliko življenja sprejmejo hitreje, nekateri kasneje, nekateri pa nikoli. Vendar je v danih okoliščinah najbolje, da se človek čim prej sprijazni z usodo. Življenje je samo eno in ga je v vsakem primeru vredno živeti. To še posebej velja za mlade pred katerimi je še celo življenje. Saj za uspešno in ustvarjalno delo invalidski voziček ni tako velika ovira!
Življenje je tudi na vozičku lahko lepoZveza paraplegikov Slovenije je na obnovitveni rehabilitaciji v Pineti še do začetka vojnih razmer na Balkanu vsaj do neke mere nudila zelo dobre pogoje za družabno življenje in psihosocialno rehabilitacijo. Tu so naši mladi člani navezovali stike ter našli nove prijatelje in prijateljice. V romantičnem obmorskem okolju so se ob večerih porajale nove ljubezni in kar nekaj naših mladeničev si je ob teh priložnostih našlo življenjske spremljevalke in si ustvarilo svoje družine. Lepše priložnosti za pridobitev samozavesti, odpravljanja predsodkov in volje do življenja, si res ni mogoče zamisliti. Na žalost je bilo to le kratkih 14 dni, toda marsikomu so ti dnevi nudili moralno podporo in druženje, ki je potrebno vsakemu človeku. Po letu 1993 pa nam je bilo tudi to onemogočeno.
Čim prej se je treba vrniti v normalne družbene tokoveZato smo to praznino zapolnili z dejavnostjo mladih po pokrajinskih društvih, ki nekje bolj drugje manj, dosega pričakovane in želene rezultate. V posamičnih društvih mladi niso posebej organizirani. Zato pa se vključujejo v športne aktivnosti in delujejo v organih upravljanja. Poleg tega pri naših mladih članih ostaja ali pa je celo še močnejša potreba in želja po izobraževanju. Del tega jim omogočamo tudi z organizacijo različnih tečajev v društvenih ali drugih dostopnih prostorih.
Lahko rečemo, da dejavnost mladih vpliva tudi pri osveščanju družbe kot celote, kajti na ta način, ko se neposredno spoznavamo in vključujemo v družbo, najbolj vplivamo na spreminjanje družbene zavesti.