OBNOVITVENA REHABILITACIJA

UTRDIMO IN OHRANIMO ZDRAVJE

Vsakoletna obnovitvena rehabilitacija predstavlja eno največjih dobrin, ki nam jih nudi družba. Koristi te oblike preventivnega zdravljenja in ohranjevanja zdravja so velike. Utrdimo si svoje psihofizične zmogljivosti, naše telo pa postane veliko bolj odporno proti različnim obolenjem.

OBNOVITVENO REHABILITACIJO IZVAJAMO V ZDRAVILIŠČIH IN DOMU PARAPLEGIKOV V PACUGU
Terapija v Zdravilišču LaškoOd leta 1994, ko smo ostali brez nastanitvenih prostorov v Pineti, obnovitveno rehabilitacijo izvajamo v Zdravilišču Laško, Termah Čatež in v Termah Zreče, od leta 2013 pa še v Termah Dobrna, Termah 3000 v Moravskih Toplicah, Zdravilišču Radenci, Termah Topolšica, Termah Lendava in Domu paraplegikov v Pacugu.
Razlika med obnovitveno rehabilitacijo v obmorskem okolju v Pineti in zdraviliščih je očitna, vsaka pa ima svoje prednosti. Tako je tudi pri naših članih. Nekateri prisegajo na morje, drugi na zdravilišča.

S plavanjem v termalni vodi se dobro razgibamoZdravilišča vsekakor nudijo boljši in učinkovitejši program fizioterapije in kvalitetnejše udobje. Vsak udeleženec si lahko izbere tri vrste terapij za katere meni, da mu najbolj koristijo. Naši člani največkrat izbirajo med ročno masažo, podvodno masažo v termalni vodi, razgibavanjem, elektrostimulacijo in limfno drenažo spodnjih udov. Lahko pa koristijo tudi pripomočke za stojo in druga telovadna orodja, se udeležijo jutranjih razgibalnih in dihalnih vaj in neomejeno kopanje v termalnih bazenih. Menimo, da prav plavanje v zdravilni vodi našemu organizmu najbolj koristi. V prijetno topli vodi se namreč sprostimo in lažje aktiviramo vse mišice. Tudi tiste, ki nam le delno služijo. Po ročni in podvodni masaži ter aktivnem plavanju v bazenu, je naše telo resnično temeljito razgibano.

Razgibavanje otrdelih sklepov v Termah ČatežV zdraviliščih pa ni toliko prisotna psihosocialna rehabilitacija kot je bila v večjih skupinah na morju. Ni toliko izmenjav bogatih izkušenj, ki so v našem vsakdanjem življenju tako zelo pomembne. No, vse dobre strani pa nam bo omogočila obnovitvena rehabilitacija v našem domu v Pacugu, ko bo enkrat dograjen.

ZGODOVINA
Velika skupina na obnovitveni rehabilitaciji v PinetiZametki obnovitvene klimatske rehabilitacije sežejo daleč nazaj v leto 1968, ko sta jih začela uresničevati prim. Slobodan Grobelnik iz takratnega Zavoda za rehabilitacijo invalidov v Ljubljani in njegov prijatelj prim. Martin Horvat iz Rovinja. Zato so naši paraplegiki in tetraplegiki šli na prvo klimatsko rehabilitacijo v Ortopedsko bolnišnico Rovinj. Ker pa bolniški režim in cena oskrbnega dne nista ustrezala, smo obnovitveno rehabilitacijo premestili v Pineto pri Novigradu. V prelepem obmorskem okolju smo jo izvajali vse do leta 1993, ko je Hrvaška v vse slovenske počitniške domove naselila svoje vojne begunce.


OBNOVITVENA REHABILITACIJA V PINETI - 1969
Obnovitvena rehabilitacija v PinetiPrva leta smo v otroškem okrevališču Kranj obnovitveno rehabilitacijo izvajali v skoraj nemogočih razmerah. Sobe in sanitarije so bile prilagojene potrebam otrok, prelepa, skoraj deviška okolica in plaža pa z invalidskimi vozički bolj težko dostopna.
Naša organizacija je v tistem času vložila vse napore, da nam je Pineta vsako leto postajala dostopnejša in prijaznejša. V dveh etažah smo preuredili in našim potrebam prilagodili sobe in sanitarije, uredili smo klančine in potke do plaže, asfaltirali košarkarsko in odbojkarsko igrišče, uredili in pokrili prostor za fizioterapijo in seveda urejali plažo, ki nam jo je morje preko zime vsako leta znova in znova uničevalo. No, pred leti so stezo v morje in plažo z ustreznimi in kvalitetnimi materiali le utrdili, da še zdaj kljubuje razburkanemu morju. Seveda so te adaptacije potekale postopoma, vsako leto po nekaj.
Jutranje razgibalne in dihalne vajeVsako skupino so spremljali tudi laični spremljevalci (predvsem študenti zdravstva in sociale), ki so težje gibalno oviranim tetraplegikom pomagali pri oblačenju, prevažanju, kopanju in osnovni negi ter vsestransko skrbeli, da so prav vsi udeleženci kar najbolje sodelovali pri izvajanju programa. Vseh štirinajst dni so tesno sodelovali z nami in se iz naših težkih življenjskih izkušenj marsikaj koristnega naučili. In tako so se med nami spletla tudi številna in dolgoletna prijateljstva.
Plavanje in sončenjeObnovitvena rehabilitacija v lepem obmorskem okolju pa ni bila pomembna samo za krepitev naše telesne moči in ohranjevanja zdravja. Bila je nekaj več. Obremenjeni z raznimi predsodki (posebej novejši mlajši člani) so med starejšimi, izkušenimi in vsega hudega vajenimi paraplegiki in tetraplegiki kaj kmalu spoznali, da življenje na invalidskem vozičku le ni tako hudo. V veseli in razposajeni družbi »starejših« paraplegikov, mladih spremljevalk in spremljevalcev, vzgojiteljic in vzgojiteljev, so se ti predsodki kaj kmalu razblinili. In tako je kar sama od sebe prišla tako težko dosegljiva samozavest. Ob tem pa prav gotovo ni zanemarljiv podatek, da je kar precej naših mladih članov v Pineti našlo svoje življenjske sopotnike.