Avto šola

Škoda Roomster za praktično usposabljanje vovih voznikov paraplegikovAvtomobil je za paraplegike in tetraplegike skoraj nepogrešljiv pripomoček, ki nam pomaga premagovati daljše razdalje. Še posebej, ker nam je večina javnih prevoznih sredstev (medkrajevni avtobusi, vlaki) še vedno nedostopna. Seveda pa je za vožnjo avtomobila treba imeti vozniško dovoljenje, kar pa paraplegiku ali tetraplegiku povzroča nekoliko več preglavic.
Teoretični del nam ne predstavlja večjih težav, zatakne pa se pri praktičnem delu izpita, ko za učenje vožnje potrebujemo avtomobil na ročno upravljanje. V nekaterih sodobnih centrih v svetu zainteresirani pacienti že v času medicinske rehabilitacije lahko opravijo vozniški izpit ali pa samo za čas opravljanja vozniškega izpita pridejo v center.Ročica za ročno upravljanje vozila z avtomatskim menjalnikom Pri nas pa novi bodoči vozniki paraplegiki in nekoliko lažje gibalno ovirani tetraplegiki iščejo različne možnosti, da bi prišli do tega tako pomembnega dokumenta. Avtomobil jim namreč nudi veliko lažjo pot pri ponovnem vračanju v družbene tokove in nov način življenja.
Pri Zvezi paraplegikov Slovenije imamo sorazmerno veliko voznic in voznikov. Po podatkih ankete je 47 odstotkov članov imelo vozniško dovoljenje že pred poškodbo. 16 odstotkov pa ga je pridobilo po nastanku invalidnosti. Imamo tudi veliko zelo težko gibalno oviranih tetraplegikov, ki sami ne morejo upravljati vozila, zato jih prevažajo svojci ali pa društva s svojimi kombi vozili.Velik prtljažni prostor Pri Zvezi se zavedamo kaj našim članom avtomobil pomeni, zato smo v letu 2012 nabavili avto Škoda Roomster z avtomatskim menjalnikom in ga namenili za učenje vožnje novim voznikom paraplegikom in tetraplegikom v vseh devetih društvih paraplegikov. Vozilo si lahko izposodijo tudi vsi tisti (drugi invalidi, starostniki…), ki prilagojeno vozilo potrebujejo za učenje, osvežitev ali opravljanje vozniškega izpita.
Najavo izposoje vozila lahko kandidat uredi po telefonu 01 43-27-138 ali s pisno prošnjo na naslov: Zveza paraplegikov Slovenije Štihova 14 – 1000 Ljubljana. Vozilo praviloma prevzame inštruktor avto šole v kateri so bo usposabljal bodoči voznik  oz. po dogovoru.
Izposoja vozila je za člana Društev paraplegikov brezplačna in je prispevek Zveze paraplegikov Slovenije novemu vozniku.