DELI LEBARIČA IN GAŠPERUTA NA SKUPINSKI RAZSTAVI

datum: 20.10.2018

FOTOGRAFIJE Ngovor županje Polone KambičKulturni center Semič je ob desetletnici delovanja in prazniku Občine Semič odprl že 22. razstavo del vsakoletnih slikarskih srečanj. Na skupinski likovni razstavi iz Semiške likovne zbirke sta tudi deli naših slikarjev - Vojka Gašperuta, ki slika s čopičem v ustih in je polnopravni član Mednarodnega združenja slikarjev, ki slikajo z usti ali nogami ter že pokojnega akademskega slikarja paraplegika Aca Lebariča. Lebarič je bil med prvimi, ki je z ustvarjanjem navduševal in kasneje tudi že z organiziranjem likovnih kolonij v Semiču privabljal domače umetnike in akademske slikarje iz slovenskih krajev in tujine.
Delo Vojka GašperutaV uvodnih besedah ja županja Občine Semič Polona Kambič povedala: »V Semiču se slikarji zberejo vsako leto, kajti v tem kotičku Bele krajine ne manjka slikarskih motivov. Semič je prelep v vsakem letnem času! Lep je, če iz doline opazujemo vzpetine nad njim, še lepši pa, če ga opazujemo s Semiške gore... Vsa ta lepota se zrcali na slikah, ki jih slikarji ustvarjajo pri nas. Znova in znova se vračajo, ker nosijo Semič v srcu, čopiči le poudarjajo čustveno vsebino, svežino zelenja, sončno svetlobo, lepoto okolja, bogastvo v dušah!«
Delo Aca LebaričaKronologijo dogodkov slikarskih kolonij in razstav sta orisala Irena Plut, direktorica Kulturnega centra Semič in akademski slikar Rado Jerič, ki je najzaslužnejšim podelil knjige, v katerih je zbran opus njegovih del.
Kulturni program odprtja razstave, ki ga je povezovala Leja Kambič, so popestrili tamburašica Katja in Tina Pezdirc s spremljavo na klavirju ter solo pevka Urška Banovec, ki jo je na klavirju spremljal Andrej Kunič.
Skupinsko razstavo izbranih del Semiške likovne zbirke je odprl umetnostni zgodovinar Iztok Premrov, ki je hkrati tudi kustos te razstave.
Ob tej priložnost je Zveza paraplegikov Slovenije prejela Zahvalo za sodelovanje pri organizaciji slikarskih srečanj v Semiču od leta 1987 do 2010.

< nazaj na prejšnjo vsebino