DAN BREZ AVOMOBILA ZAKLJUČIL EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI

datum: 23.09.2018

Sodoben avtobus z dvižno ploščadjoMed 16. in 22. septembrom vsako leto poteka Evropski teden mobilnosti. Letošnji je nosil naslov - Združuj in učinkovito potuj in nas spodbujal h kombiniranju več okolju prijaznih gibanj kot so: kolesa, avtobusi, vlaki, souporaba avtomobilov ... S spremembo potovalnih navad bi lahko občutno zmanjšali izpust škodljivih snovi v ozračje.
V letošnjem ETM je z različnimi dogodki sodelovalo rekordnih 77 slovenskih občin, v Mestni občini Ljubljana pa tudi Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine.
Društvo je 17. septembra 2018 skupaj z Zvezo društev slepih in slabovidnih Slovenije in Zvezo društev gluhih in naglušnih Slovenije sodelovalo na tradicionalnem OVIRANtlonu, ki ga je na Kongresnem trgu v Ljubljani pripravil Svet za odpravljanje arhitekturnih in komunikacijskih ovir pri Mestni občini Ljubljana.Poligon z različni klančinami in ovirami
Na stojnici so z drobnimi ortopedskimi pripomočki in publikacijami - IZZIV ter priložnostnimi zloženkami številnim obiskovalcem predstavili celostno dejavnost društva, na poligonu z različnimi primernimi in neprimernimi klančinami ter podlagi z umetno travo pa arhitekturne ovire s katerimi se še vedno vsakodnevno srečujemo.
Otroci na OVIRANtlonuOVIRANtlon je predstavil še ovire s katerimi se srečujejo slepi in slabovidni ter gluhi in naglušni, Ljubljanski potniški promet pa avtobus z dvižno ploščadjo in nizkopodni avtobus s katerim je širšo javnost ozaveščal o uporabi javnega prevoza in možnostih za vse potnike. Prireditev si je ogledalo tudi več kot 300 otrok iz vrtcev in osnovnih šol.
Dan brez avtomobila v LogatcuDan brez avtomobila je društvo pripravilo 21. septembra 2018 v Logatcu in tudi v Logatcu se je predstavilo s podobnim programom kot na OVIRANtlonu v Ljubljani. Z nizkopodnim avtobusom in klančino za vstop in izstop potnikov z invalidskim vozičkom, pa se je predstavil Ljubljanski potniški promet.ž
Največ dogodkov je bilo v prestolnici, kjer je bila med Aškerčevo cesto in Šubičevo ulico med  8. in 15. uro za ves promet zaprta Slovenska cesta, vožnja z mestnimi avtobusi LPP brezplačna, brezplačna pa tudi uporaba parkirišč P+R - Dolgi most, Barje, Stožice, Ježica in Studenec.

< nazaj na prejšnjo vsebino