SLOVESNA OBELEŽITEV JUBILEJNEGA SMUČARSKEGA KAMPA NA ROGLI

datum: 25.01.2018

Deseti jubilejni kamp na Rogli FOTOGRAFIJE - VIDEO-I-21:50 minuta - VIDEO-II-27:10 minuta - REZULTATI - Zveza paraplegikov Slovenije je v soorganizaciji z Zvezo za šport invalidov Slovenije-Paraolimpijski komite pripravlja že 10. smučarski kamp za smučarje paraplegike in tetraplegike.Na štartu Kamp je od 23. do 25. januarja 2018 potekal na smučiščih Rogle, udeležilo pa se ga je več kot 20 smučarjev in smučark, ki so na svojih in sposojenih monoskijih Tekma v veleslalomuavstrijskega proizvajalca Praschberger, prve dni trenirali, zadnji dan pa v veleslalomu tudi tekmovali. Sodelovale in pomagale so študentke in študenti tretjega letnika delovne terapije Zdravstvene fakultete in njihova predavateljica mag. Alenka Plemelj.
Najboljši smučarji v monoskijihPrvo mesto med smučarji v monoskijih in prehodni pokal je po pričakovanjih osvojil naš najboljši smučar, ki bo nastopil tudi na paraolimpijskih igrah, Jernej Slivnik (54,09), na drugo stopničko se je s časom 60,39 povzpel nekdanji paraolimpijec Gal Jakič, na tretjo pa Gregor Gračner (66,09). Najboljšii med spremljevalci in prostovoljciNastopila sta tudi  Zdravko Lakič iz Hrvaške, ki je z rezultatom 74,46 osvojil osmo mesto in Vangel Trkljanov iz Makedonije.
Med smučarji spremljevalci in prostovoljci je ciljno črto najhitreje prevozil Rajko Brus, druga je bila Manca Vida (63,37), tretji pa Bojan Bratina (68,33). Prehodni pokal in medalje je smučarjem v monoskijih podelila mag. Alenka Plemelj, smučarjem spremljevalcem in prostovoljcem pa Gregor Gračner.
Slovesen dogodekZa merjenje in izračun rezultatov je skrbel Smučarski klub Unior, za organizacijo in izvedbo kampa pa vodja športa pri ZPS Gregor Gračner, Alenka Plemelj, Nika Šuc, Peter Osterveršnik in Gal Jakič.
Ob jubileju je organizator pripravil slovesnost, kjer so se ozrli v preteklost, podelili priložnostna priznanja ter smelo pogledali v prihodnost.
Pred novimi izzivi
Video je pripravila Alenka Plemelj„Za nami je deseti smučarski kamp, ki ga organizira Zveza paraplegikov Slovenije. Vesel in ponosen sem, ker smo imeli na slovesnosti eminentne goste: predsednika ZŠIS-POK Damijana Lazarja, predsednika ZPS Daneta Kastelica in prodekanjo Zdravstvene fakultete v Ljubljani Darjo Rugelj. S ponosom se oziramo na zadnjih deset let, ko smo več kot 50 paraplegikom in tetraplegikom omogočili preizkus smučanja v monoskiju in uživanja na gorskem zraku. V prihodnjih letih pa je pred nami še nekaj organizacijskih izzivov,“ je povedal vodja kampa Gregor Gračner.
Šport povezuje
Predsednik ZPS Dane Kastelic in predsednik ZŠIS Damijan LazarDelo kampa in udejstvovanje je pohvalil predsednik ZPS Dane Kastelic. „Veliko naredimo za šport, saj vemo, kaj šport daje. Še naprej si bomo prizadevali za to. Vesel sem, ker ima kamp tudi mednarodno udeležbo, s tem pa ZPS izpolnjuje še eno od svojih poslanstev: tkanje vezi in prijateljstev,“ je dejal Kastelic.
Hvaležni za priložnost
Naš mladi up Jernej Slivnik„ZŠIS podpira kamp za paraplegike in tetraplegike, saj menimo, da je zelo pomemben za razvoj smučarskega športa. Na enem mestu nudi možnost invalidom, da se preizkusijo v monoskiju, hkrati pa kamp omogoča tudi integracijo invalidov v družbo,“ je nekaj besed kampu namenil Damijan Lazar, predsednik ZŠIS-POK.
Predsednik ZPS in prodekanja Zdravstvene fakulteteZbrane je pozdravila Darja Rugelj, prodekanja Zdravstvene fakultete v Ljubljani in se v imenu inštitucije zahvalila za priložnost in možnost, ki jo v praksi na kampu dobijo študentke Oddelka za delovno terapijo zdravstvene fakultete. Študentke prostovoljno že deset let sodelujejo pri izvedbi tabora v smučanju za paraplegike in tetraplegike.
Nepogrešljiva Alenka Plemelj„Vesel sem, ker je vse več smučark in smučarjev, ki se udeležuje kampa. Letos je z nami tudi nekaj vrhunskih smučarjev iz drugih panog. Mislim, da imamo s tem kampom ob podpori ZPS in ZŠIS-POK, izvrstno platformo za razvoj panoge in mladih smučark ter smučarjev,“ pa je razmišljal nekdanji aktivni smučar Gal Jakič. Danes je zmagal 17-letni Hrušičan Jernej Slivnik, ki je prav na kampu Zveze paraplegikov Slovenije začel smučati z monoskijem.
Po uspešnih desetih letih
Vsestranska Nika ŠucOb tem mejniku se je Zveza paraplegikov Slovenije spomnila tudi partnerjev, ki so pomagali, da je kamp danes tako uspešen. Priznanje za pomoč pri izvedb in podporo (organizacijo in promocijo) so prejeli Zveza za šport invalidov – Paraolimpijski komite, Zdravstvena fakulteta Univerze v Ljubljani, Oddelek za delovno terapijo,Plesalca plesnega kluba Zebra paraolimpijec Gal Jakič, podjetnik Peter Osterveršnik, Nika Šuc najprostovoljka Brigita Jevšenak ter mag. Alenka Plemelj, predavateljica na Zdravstveni fakulteti, ki je pripravila zanimiv pregled dosedanjih smučarskih aktivnosti. Priznanje je podeljeval Dane Kastelic, predsednik ZPS.
Bogat kulturno-umetniški program
Udeleženci jubilejnega kampaJubilejni športni dogodek je popestril poseben video, kjer so si zbrani lahko ugledali nekaj utrinkov minulih desetih let. Pečat večeru je dal tudi umetniški program: zapel je koroški kantavtor Milan Kamnik, s plesno točko so se predstavili plesalke in plesalci PK Zebra: Sara Štirn, Nino Batagelj, Nastija Fijolič, Alenka Plemelj in Janez Učakar. Zbrane je prek avdia sporočila pozdravila tudi pevka Ditka, svoj čas tudi sama prostovoljka na teh kampih.

< nazaj na prejšnjo vsebino