SLIKARJI INVALIDI ODPRLI RAZSTAVO »MADŽARSKA - SLOVENIJA«

datum: 03.12.2017

Madžarska veleposlanica v Sloveniji Edit Szilágyiné BátorfiFOTOGRAFIJE - Ob mednarodnem dnevu invalidov je bila 1. decembra 2017 v Kulturnem centru veleposlaništva Madžarske na Balassijevem inštitutu v Ljubljani odprta mednarodna razstava slikarjev, ki slikajo z usti ali nogami. Razstavo je organizirala Založba UNSU, ki v Sloveniji skrbi za interese mednarodnega združenja VDMFK - Vereinigung der Mund und Fussmalenden Künstler. Razstave se je udeležil tudi nečak ustanovitelja tega mednarodnega združenja Florjan Stegmann
Glasbena točka Neje Zrimšek ŽigerNa kulturnem dogodku je nastopila Neja Zrimšek Žiger, ki je sodelovala tudi na razstavi in s svojim odločnim in angelskim glasom ganila poslušalce s štirimi izbranimi šansoni. Na kitari jo je spremljal Jure Bergant.
Direktorica Kulturnega centra veleposlaništva Madžarske Bíborka G. Molnár je ob svojem nagovoru obrazložila več namenov razstavljenih del. Prvi namen razstave je bila predstaviti umetnike in njihovo Sodelujoči na razstaviumetniško vrednost, drugi namen motivno povezati Madžarsko in Slovenijo z tematiko razstavljenih del, tretji pa, da ob Dnevu invalidov 3. decembra predstavimo delovanje invalidov na kulturnem področju.
Na skupinski razstavi so sodelovali: Benjamin Žnidaršič, Vojko Gašperu-Gašper, Dragica Sušanj, Martina Pavlovič, Željko Vertelj, Roman Gruntar (člani Likovne sekcije Zveze paraplegikov Slovenije), Nevenka GorjancNeja Zrimšek Žiger, Dejana Bačko in Eric Pibernik. Njihova dela je ocenjeval umetnostni zgodovinar in likovni kritik Jaka Racman. Omenimo naj še, da so bila razstavljena tudi dela nekaterih preminulih slikarjev - Stojana Zafreda, Angele Medved in Silva Mehleta.Željko Vertelj je veleposlanici podaril svojo sliko
»Vsem predstavljenim avtorjem je skupen nekonvencionalni proces ustvarjanja, ki jim obenem omogoča in omejuje izrazne možnosti. Pa vendar so vsak s svojo izrazno močjo in s svojimi slikami prinesli v naš galerijski prostor poleg svetlobe na slikah tudi veliko in močno izraženo notranjo svetlobo!« je v svojem otvoritvenem nagovoru povedala veleposlanica Madžarske Edit Szilágyiné Bátorfi. Željko Vertelj pa je veleposlanici ob otvoritvi v zahvalo poklonil svojo sliko.
Razstavljena delaRazstava prinaša predvsem slogovno razgibanost, slikovitost v barvah in motivih Slovenije in Madžarske. Vsak od avtorjev se je predstavil s štirimi deli. Večina jih je nastala v tehniki akrila na platno, saj jo mnogi Beno Žnidaršič je otrokom demonstriral slikanje z ustinajraje izberejo ravno zaradi njim najustreznejšega načina slikanja.
Slikarji pa so slikanje demonstrirali tudi otrokom iz ljubljanskih vrtcev in dijakom bližnjih srednjih šol.
Razstava bo v Balassijevem inštitutu, Barvarska steza 8, Ljubljana na ogled od 1. do 13. decembra 2017 vsak delavnik od 11. do 19. ure.

Slikanje z usti so preizkusili tudi otrociOtroci so prisluhnili Benu ŽnidaršičuIzmenjavanje izkušenj slikarjev

< nazaj na prejšnjo vsebino