PREDSTAVITEV PARAKOLESARSTVA V URI-SOČA

datum: 10.08.2017

Ročno kolesarjenje je predstavil paraolimpijec Primož JeraličV telovadnici URI-Soča je športna pedagoginja mag. Juta Ošlak Kranjc 9. avgusta 2017 (v projektu predstavitve športov) pacientom pripravila predstavitev parakolesarstva. Parakolesarjenje ali ročno kolesarjenje sta predstavila Primož Jeralič in trener Aleksej Dolinšek. Povedala sta, da je ročno kolesarjenje med paraplegiki in tetraplegiki v zadnjih letih zelo priljubljeno in dokaj razširjeno. Praktični preizkus v veliki telovadnici URI-SočaNaši ročni kolesarji se udeležujejo različnih kolesarskih prireditev in maratonov. Med njimi tudi legendarnega maratona Franja, Jeralič pa je nastopil tudi na zadnjih paraolimpijskih igrah v Rio de Janeiru. Ročni kolesarji iz pokrajinskih društev Zveze paraplegikov Slovenije so v letu 2015 pripravili akcijo »Zavrtimo Slovenijo« in v petih etapah prekolesarili Slovenijo od Kopra, Ljubljane, Kranja, Celja do Lendave.Kolo je kar precej obremenjeno Z denarjem, ki so ga v akciji zbirali, so kupili sodobno ročno kolo in ga poklonili URI-Soča za vadbo in promocijo tega rekreacijskega športa med invalidi.
Predstavitev pa je po naključju sovpadla z obiskom kolesarke dr. Helge Elisabeth Breimaier, ki se vsako leto z ležečim kolesom sama odpravi iz avstrijskega Graza v Portorož.Ogled Ljubljane Zaradi obolenja z multiplo sklerozo na krajše razdalje uporablja bergle, z ležečim kolesom pa se poda tudi na dolge kolesarske ture. Prenočuje v kampih, pri znancih ali v hotelih. Ob predstavitvi je predstavila svojo osebno zgodbo in kolo, ki ji omogoča mobilnost in normalno vključenost v življenje.

< nazaj na prejšnjo vsebino